Association of neural inflammation with hyperalgesia following spinal nerve ligation - Znaor, Ljubo (Array, 2007)
Cilj: Objasniti varijabilnost reakcije ponašanja nakon podvezivanja spinalnoga živca istraživanjem odnosa između nastanka neuropatske boli i očitovanja pokazatelja upale u gangliju dorzalnoga korijena i u spinalnom živcu.Postupci: Devedeset i šest štakora soja Sprague-Dawley nasumično su raspoređeni u skupinu za podvezivanje spinalnoga živca, lažno podvezivanje ili u kontrolnu skupinu.Testiranje ponašanja vezenoga uz bol uputilo je na štakore koji su razvili neuropatsku bol (reaktivni) i na one koji nisu (nereaktivni). Stupanj upale živca u tim dvama skupinama procijenjen je s pomoću imunokemijskog bojenja glijalne nitaste kisele bjelančevine (engl., glial fibrilary acid protein, GFAP) i receptora za komponentu C3 štakorskog komplementa (protutijelo OX-42).Rezultati: Gustoća stanica imunološki pozitivnih na GFAO i OX-42 bila je značajno veća u životinja s hiperalgezijom. Gustoća stanica u gangliju dorzalnoga korijena imunopozitivnih na GFAP bila je 3,96±0,68 u reaktivnih, a 2,76±0,75 u nereaktivnih (Mann-Whitneyev U-test. Z=- 3,965, P<0,001) životinja. Gustoća stanica pozitivnih na OX-42 bila je 7,71±1,03 u reaktivnih i 4,75±1,76 u nereaktivnih (Mann-Whitneyev U-test. Z=-2,572, P=0,01). Ponašanje izazvano boli pojačavalo se u vrijeme testiranja usprkos tome što je gustoća imunopozitivnih stanica bila najviša četvrti dan nakon ozljede a potom se je smanjivala. Zaključak: Naše istraživanje upućuje na to da upala ima odlučnu ulogu u nastanku neuropatske boli, te da je moguće razlikovati pokusne životinje s primjerenim i neprimjerenim razvojem boli