Allergic rhinitis and asthma in southern Croatia : impact of sensitization to Ambrosia elatior - Cvitanović, Slavica (Array, 2007)
Cilj: Odrediti vrste peluda u južnoj Hrvatskoj i istražiti utjecaj senzibilizacije na Ambrosiu elatior(A. elatior. hrv., limundžik) na simptome i liječenje pacijenata s alergijskim rinitisom ili astmom. Postupci: U istraživanju je sudjelovalo 120 ispitanika iz Splitsko-dalmatinske županije sa simptomima sezonskog rinitisa i astme i pozitivnim ubodnim kožnim testom na jedan ili više uobičajenih inhalatornih alergena. Ispitanici s pozitivnim ubodnim kožnim testom i povišenim specifičnim serumskim IgE na A. elatior (n=56) bili su uključeni u prospekzivnu studiju m koja se odvijala u vrijeme sezone A. elatior. Simptomi astme i rinitisa bili su bodovani, a uporaba lijekova ispitivana je standardiziranim upitnicima. Uz to, mjerili smo forsirani vitalni kapacitet (FVC), forsirani izdisajni volumen u prvoj sekundi (FEV1), vršni ekspiratorni protok (PEF), i broj eozinofila u perifernoj krvi. Vrsta i koncentracija peluda A. elatior u zraku za vrijeme 9 tjedana peludne sezone određivani su pomoću prema nakupljanju na stakalcima koristeći gravimetrijsku metodu. Rezultati su prikazani kao proporcija peluda A. elatior u ukupnoj količini peluda.Rezultati: Pedeset šest od 120 ispitanika (46,7%) su bili preosjetljivi na A. elatior. Proporcije peluda A. elatior u ukupnom peludu dosegle su 12% u prvom tjednu rujna. Četrdeset i jedan ispitanik koji je sudjelovalo u istraživanju do kraja imao je značajno veći zbroj na upitniku o simptomima za vrijeme vrhunca peludne sezone nego na njezinom početku kako za sezonski alergijski rinitis (51,4±7,3 vs 6,6±2,5; P<0,001) tako i za sezonsku alergijsku astmu (7,0±3,0 vs 2,2±1,6; P<0,001). Zaklučak: A. elatior je značajan uzrok sezonskog alergijskog rinitisa i astme u južnoj Hrvatskoj i trebalo bi je uključiti u rutinske dijagnostičke procedure