Decrease in growth hormone and insulin-like growth factor (IGF) - 1 release and amelioration of acromegaly features after rosiglitazone treatment of type 2 diabetes mellitus in a patient with acromegaly - Gradišer, Marina (Array, 2007)
Žena od 28 godina, s kliničkim obilježjima akromegalije i šećerne bolesti primljena je u naš Refrencijalni centar za kliničku neuroendokrinologiju i bolesti hipofize, Bolnice Sestara Milosrdnica, Zagreb, Hrvatska. Pregled magnetskom rezonancijom pokazao je da bolesnica ima makroadenom hipofize. Nakon transfenoidalne resekcije, histološka analiza je potvrdila da se radi o adenomu hipofize koji luči hormon rasta.Tumor nismo mogli potpuno odstraniti, ali je hormonalni status normaliziran.Mjesec dana nakon operacije, započeto je liječenje oktreotidom zbog daljeg pojačanog lučenja hormona rasta (GH) i čimbenika rasta sličnog inzulinu (IGF-I), ali je ono prekinuto nakon jednog tjedna zbog nesnošljivosti. Alternativno liječenje oralnim antidijabetikom rosiglitazononom započelo je dva tjedna nakon što je prekinuto liječenje oktreotidom, pa se koncentracija glukoze u krvi natašte snizila se s 8,4 mmol/L na 6,7 mmol/L nakon 90 dana liječenja.Koncentracija GH i IGF-I-a u tjednu prije uvođenja rosiglitazona bila je 5,96 ng/mL odnosno 990 ng/mL, a nakon 90 dana liječenja se smanjila na 2,92 ng/mL, odnosno 180,0 ng/mL.Uz to, došlo je do izrazitog ublaženja obilježja akromegalije. Moguće je da je rosiglitazon uzrokovao smanjenje koncenracija GH i IGF-I-a i zato bi trebalo provesti dalja istraživanja njegove uloge u dugotrajnom liječenju pacijenata s tumorom hipofize