Expession of Bcl-2 family proteins in psoriasis - Batinac, Tanja; Zamolo, Gordana; Hadžisejdić, Ita; Žauhar, Gordana; Brumini, Gordana; Ružić, Alen; Peršić, Viktor (2007)
Cilj:Rasvijetliti mehanizme uključene u apoptozu psorijatičnih keratinocita istraživanjem izražaja pro-apoptotičnih (Bak, Bax) i anti-apoptotičnih (Bcl-2, Bcl-X) bjelančevina iz porodice Bcl-2, te izražaj bjelančevina p53 and Ki-67 u normalnoj koži te zahvaćenoj i nezahvaćenoj koži bolesnika s psorijazom. Postupci: Imunohistološki smo ispitali ukupno 90 uzoraka kože (30 uzoraka zahvaćene i 30 nezahvaćene psorijatične kože i 30 uzoraka normalne kože). Odredili smo izražaj bjelančevina p53, Ki-67, Bcl-2, Bcl-X, Bax, and Bak. Rezultati su kvantificirani i prikazani kao postotak zahvaćenih keratinocita.
Bibliografija: 19 jed
Keywords: Psorijaza -- Psorijatični keratinociti -- Apoptoza -- Imunohistokemijska analiza