Histomorphological assessment of phlebitis in renal allografts - Jurčić, Vesna (Array, 2007)
Cilj: Odrediti histomorfološka svojstva vena u normalnim i presađenim bubrezima. Postupci: Između 1992. i 1997. na Institutu za Patologiju u Ljubljani semikvantitativno smo određivali histomorfološke promjene u venama u 29 alogeničkih presadaka bubrega nakon odbacivanja i 31 kontrolnog bubrega.Dodatno smo analizirali i građu različitih odjeljaka bubrežnih vena.Rezultati: Male interlobularne vene satojale su se endotela i bazalne membrane, slično kapilarama, dok su stijenke velikih interloburalnih i arkuatnih vena imale snopove glatkih mišićnih stanica koji su tvorili središnji sloj, slično velikim izvanbubrežnim venama.U kontrolnoj skupini, nađena je samo mononuklearna infiltracija oko malih interlobularnih vena (8/31). U odbačenim alogeničkim presadcima, bilo je mnoštvo vena infiltriranih upalnim stanicama, uglavnom limfocitima T i makrofagima (29/29).Ostale promjene su uključivale trombozu (16/29), fibroidnu nekrozu (7/29), i sklerozu (9/29), dok je u jednom slučaju zabilježeno taloženje lipida u intimi. Zaključak:Ovo istraživanje, provedeno na izvađenim uzorcima bubrega, otkrilo je da je vaskulitis koji nastaje zbog reakcije odbacivanja alogeničkoga presadka zahvatio izvanbubrežne i unutarbubrežne vene, koje su pokazale niz promjena sličnih onima u arterijama.S obzirom da velike intrarenalne vene imaju mišićnu stijenku, vjerujemo da se izraz flebitis može opravdano