Effective tretment of multiple unrectable skin melanoma metastates by electrochemotherapy - Snoj, Marko, liječnik (Array, 2007)
Višestruke metastaze melanoma kože predstavljaju problem u liječenju, pogotovo u centrima koji ne raspolažu perfuzijom izoliranih organa. Predstavljamo slučaj žene u dobi od 59 godina u koje su se razvile višestruke male neoperabilne metastaze melanoma kože na bedru nakon što joj je amputiran donji dio noge. Elektrokemoterapijom bleomicinom postignuti su dobri rezultati u lokalnom suzbijanju bolesti, s potpunim odgovorom liječenih čvorića melanoma (224 čvorića) nakon 4 navrata liječenja. Elektrokemoterapija frekvencije ponavljanja električnog pulsa od 1 Hz i frekvencije električnog pulsa od 5 Hz pokazala je jednaku učinkovitost u suzbijanju tumora.Elektrokemoterapija s intravenoznim bleomicinom može se rabiti kao postupak izbora za lokalno suzbijanje metastaza neoperabilnog melanoma kože.