DNA identification of skeletal remains from world war II mass graves uncovered in Slovenia - Marjanović, Damir (Array, 2007)
Cilj:Opisati zajedničke napore triju ustanova u identifikaciji ljudskih posmrtnih ostataka iz II. Svjetskoga rata nađenih u dvije masovne grobnice u području Škofje Loke u Sloveniji.Postupci: U dvije male masovne grobnice, smještene jedna blizu druge, nađeni su posmrtni ostaci 27 osoba. DNA je izdvojena iz uzoraka kostiju i zubi s pomoću standardnog postupka izdvajanja mješavinom fenola, kloroforma i alkohola ili prilagođenim postupkom tvrtke Qiagen. Za neke je uzorke trebalo dodatno pročišćavanje DNA, poput onoga s pomoću obradbe N-butanolom.Za kvantifikaciju DNA rabljen je sustav QuantifilerTM Human DNA Quantification Kit. Sustav PowerPlex 16 kit poslužio je za istodobnu amplifikaciju 15 lokusa s kratkim udvojenim sljedovnim (engl., short tandem repeat, STR) lokusima.Vjerojatnost podudarnosti izračunate su s pomoću računalnog programa DNA View program.Rezultati:Od svih obrađenih uzoraka,15 posmrtnih ostataka potpuno je definirano na svih 15 STR lokusa, a 12 drugih određeno je samo djelimice. Najmanje uspješno određivanje odredilo je 13 lokusa. Osim toga, od živih potencijalnih srodnika uzeto je i određeno 69 uzoraka DNA, i to iz sluznice obraza. Usporedba profila biljega žrtava s podatcima pismohrane s rodbinom dala je 4 jake podudarnosti. Osim toga, 5 dodatnih uzoraka nađeno je podudarnima s uzorcima rodbine, ali na razini manje vjerojatnosti. Zaključak: Naši rezultati pokazuju da više od šest desetljeća nakon završetka II. Svjetskoga rata analiza DNA može jako pridonijeti identifikaciji žrtava iz toga vremena.U drugoj fazi projekta identifikacije primijenit će se i dodatna analiza lokusa STR na kromosomu Y i analiza biljega e se i dodatna analiza lokusa STR na kromosomu Y i analiza biljega mitohondrijske DNA