Repatriation and identification of Finnish World War II soldiers - Palo, Jukka U. (Array, 2007)
Cilj: Kratko opisati organizaciju, terenski rad, prijenos u domovinu, sudskomedicinski antropološki pregled i identifikaciju s pomoću analize DNA finskih vojnika nestalih u Drugomu svjetskom ratu.Postupci: Terenski rad organiziralo je, provelo i financiralo Ministarstvo obrazovanja i Udruga za čuvanje sjećanja na umrle u ratu.Antropološki pregled proveden na posmrtnim ostacima pronađenim istraživanjima na terenu poslužio je za utvrđivanje najmanjega broj pojedinaca i opis koštanih bolesti, liječenja, izobličenja ili ozljeda.Analiza DNA provedena je izdvajanjem DNA iz smrvljenih kostiju i uzoraka krvi rođaka koji su se dragovoljno prijavili. Povezivanje posmrtnih ostataka s njihovim živim rođacima postignuto je usporedbom sljedova mitohondrijske DNA (mtDNA) i rekonstrukcijom okolnosti vezanih na umrloga.Rezultati: Zasad su pronađeni i prenijeti u domovinu koštani posmrtni ostatci oko tisuću vojnika Sudskomedicinska antropološka analiza otkrila je nekoliko ozljeda vezanih uz gubitak života. Od ukupno 181 koštanoga uzorka uspješno su određeni sljedovi mtDNA HVR-1 i HVR-2 u 167(92.3%) odnosno 148 (81.8%) uzoraka. U 5 se uzoraka nisu mogli dobiti primjereni podatci o sljedovima DNA. Naši podatci upućuju da mtDNA ostaje očuvana u sjevernoj kiseloj zemlji barem 60 godina. Kvaliteta podataka o ustroju izdvojene mtDNA kolebala je u ovisnosti o vrsti kosti, s tim da su duge tvrde kosti (bedrena, potkoljenična i nadlaktična) omogućivale bolje izdvajanje čitljive DNA (90.0 %) nego li druge kosti (51.2 %). Zaključak: Iako je od završetka II. Svjetskoga rata prošlo više od 60 godina, naše iskustvo pokazuje da je razrješenje sudbine, primjerice, vojnika koji su nestali u akciji još uvijek iznimno važno za ljude koji su tako u ratu izgubili svoje bližnje. Premda mogu postojati individualne i kulturalne razlike, naše iskustvo prikazano ovdje lijepo ocrtava važnost pojedinačne identifikacije koju sada