Polymorphisms of killer cell immunoglobulin-like receptor gene possible association with susceptibility to or clearance of hepatitis B virus infection in Chinese han population - Lu, Zhi-Ming (Array, 2007)
Cilj:Istražiti je li polimorfizam gena za receptor sličan imunoglobulinu ubilačkih stanica (killer cell immunoglobulin-like receptors, KIR) povezan s osjetljivošću na trajnu infekciju virusom hepatitisa B (hepatitis B virus, HBV) ili sa sposobnošću njegova odstranjivanja iz tijela.Postupci: Petnaest poznatih genotipova KIR određeno je u 150 bolesnika s kroničnim hepatitisom B, u 251 kontrolnom bolesniku koji se spontano oporavio i u 412 zdravih osoba. Analiza je napravljena s pomoću postupka lančane polimerazne reakcije specifične za slijed nukleotida u prvom (primer) genu (sequence specific primer polymerase chain reaction, SSP-PCR).Razlike frekvencija genotipa KIR (gf) testirane su dvosmjernim Fisherovim egzaktnim testom ili χ2 testom. Napravljena je i multifaktorska analiza s pomoću logističke analite (sustav SAS).Rezultati: Geni okvira čitanja KIR2DL4, KIR3DL2, KIR3DL3 i KIRZ nađeni su u svih ispitanika.Frekvencije gena KIR2DS2 i KIR2DS3 bile su više u bolesnika s kroničnim hepatitisom B nego u zdravih ispitanika i bolesnika koji su se spontano oporavili. Frekvencije aktivirajućih gena KIR2DS1, KIR3DS1 i inhibirajućega gena KIR2DL5 bile su više u bolesnika koji su se spontano oporavili nego u bolesnika s kroničnim hepatitisom B i zdravih osoba.Zaključak: Polimorfizam gena KIR mogao bi biti povezan s osjetljivošću na infekciju HBV-om ili sa sposobnošću njegova odstranjenja iz organizma. Moglo bi se pretpostaviti da su geni KIR2DS2 i KIR2DS3 “HBV-osjetljivi,” što znači da su povezani s trajnom a slabom upalnom reakcijom koja uzrokuje trajno oštećivanje jetrenoga tkiva i kronični hepatitis; s druge strane, geni KIR2DS1, KIR3DS1 i KIR2DL5 mogu se zamisliti kao “protektivni” geni, koji pojačavaju odstranjivanje HBV iz organizma