Hla-Cw7 allele as predictor of favorable therapeutic response to interferon-α in patients with chronic hepatitis C - Ivić, Ivo (Array, 2007)
Cilj:Procijeniti povezanost jakih antigena tkivne podudarnosti (HLA) skupine I i odgovora na liječenje interferonom-α u hrvatskih bolesnika s hepatitisom C.Postupci:Genotipizacija HLA-A,-B, i -C provedena je u 55 bolesnika s održivim odgovorom na virus i u 57 bolesnika koji nisu pokazali takvu reakciju na liječenje.Bolesnici su liječeni u razdoblju od 1998. do 2001., i to interferonom-α u dozi od 3 milijuna jedinica tri puta tjedno. Bolesnici koji su nakon 12 tjedana liječenja postali negativni na RNA virusa hepatitisa C dovršili su liječenje od 48 tjedana.Rezultati:Odgovor na liječenje i frekvencija alela HLA-A i HLA-B nisu se pokazali povezanima.Međutim, HLA-Cw7 bio je značajno češći u bolesnika s održivim odgovorom na liječenje nego u onih koji tako nisu reagirali (27,0% vs 6,7%; P=0.011).Zaključak: U hrvatskih bolesnika s kroničnim hepatitisom C, HLA-Cw7 se može smatrati prediktorom održivoga virousološkog odgovora na liječenje interferonom-α