Role of poultry meat in sporadic campylobacter infections in Bosnia and Herzegovina : laboratory-based study - Uzunović-Kamberović, Selma; Zorman, Tina; Heyndrickx, Marc; Smole Možina, Sonja (2007)
Cilj:Istražiti gensku raznolikost i specifičnost sojeva Campylobacter jejuni i Campylobacter coli izoliranih iz uzoraka stolice ljudi, pilećeg mesa iz maloprodaje, i živih pilića s farme u Zeničko-dobojskom kantonu,Bosna i Hercegovina, i odrediti ulogu pilećeg mesa u mjestimičnim zarazama bakterijom Campylobacter.Postupci: Vrstu Campylobactera smo odredili standardnim mikrobiološkim metodama i metodom (višelančane reakcije polimeraze) mnogostruke polmerazne lančane reakcije (polymerase chain reaction, PCR). Kako bismo odredili gensku raznolikost među izolatima upotrijebili smo metodu gel-elektroforeze u pulsirajućem polju (pulsed field gel-electrophoresis; PFGE) i metodu genske diferencijacije temeljenu na razlici dužina restrikcijskih odsječaka (restriction fragment length polymorphism typing) flaA gena.Rezultati: C jejuni i C coli izolirali smo sukcesivno iz 75 (5,2%) od 1453 uzoraka stolice (vanjskih) vanbolničkih (uzastopnih) pacijenata sa sporadičnom dijarejom; iz 51 (34,7%) od 147 uzoraka pilećeg mesa; i iz 15 od 23 uzoraka živih pilića.Omjer izolata bakterija C. coli u izolatima ljudske stolice (30,1%), pilećeg mesa (56,9%), i živih pilića (53,3%) bio je veći nego omjer C. jejuni.Četrnaest PFGE genotipova je pronađeno među 20 C. coli izolata, a 24 PFGE genotipa među 37 C. jejuni izolata. Identični PFGE genotipovi su pronađeni u dva slučaja među ljudskim izolatima i izolatima pilećeg mesa i u dva slučaja među izolatima pilećeg mesa i živih pilića.Zaključak: Samo je manji broj ljudskih Campylobacter izolata djelio identični PFGE genotip s izolatima pilećeg mesa. Iako je pileće meso ponekad izvor ljudske zaraze, moguće je da postoje drugi važni izvori. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se odredio prirodni rezervoar Campylobacter spp. odgovoran za ljudsku zarazu, kao i razlozi visoke prevalencije zaraze bakterijom C. coli na ovom području
Bibliografija: 36 jed
Keywords: Campylobacter jejuni -- Campylobacter coli -- Genetička raznolikost -- Prevalencija zaraze; Bosna i Hercegovina