Preschool children as frequent attenders in primary health care in Croatia : retrospective study - Stojanović-Špehar, Stanislava (Array, 2007)
Cilj:Odrediti prediktivne čimbenike za djecu predškolske dobi kao učestale posjetioce primarne zdravstvene zaštite i istražiti poveznost između socioekonomskih i medicinskih čimbenika kao i razloge dolaska djece kod liječnika. Postupci: Ova retropektivna studija je provedena u sedam ordinacija primarne zdravstvene zaštite (šest ordinacija obiteljske medicine i jednoj pedijatrijskoj ordinaciji) u Zagrebu.U studiju je uključeno 964 djece predškolske dobi od prve do šeste godine praćenih tijekom 2005. godine. Učestali posjetioci su definirani kao pripadnici gornje kvartile posjeta – 255 djece. Djeca pripadnici najniže kvartile, njih 302, su kao rijetki posjetioci bili kontrolna skupina.Glavne izlazne varijable su bile: broj posjeta, socioekonomski čimbenici, vrsta zdravstvenog djelatnika, uputnice, recepti, simptomi i dijagnoze.Povezanost varijabli s učestalošću posjeta utvređena je logističkom regresijom.Rezultati: Medijan posjeta učestalih posjetioca predškolske dobi je bio 10 posjeta (raspon od 4-26). Utvrđene karatkeristike učestalih posjetioca predškolske dobi su bile: dob od dvije do tri godine, pohađanje vrtića, zdravstvena zaštita pedijatra, oni koji su dobili više uputnica i recepata, imali simptome: kašalj, curenje nosa, osip, povišenu temperaturu, teško disanje, uhobolju, probavne smetnje, grlobolju i povrede te bolesti iz jedanaest dijagnositčkih skupina bolesti.Logistička regresija je pokazala značajnu povezanost učestalih posjeta sa dobi od dvije do tri godine, simptomom curenja nosa te bolestima iz dijagnostičkih skupina: infektivne i parazitarne bolesti, bolesti srednjeg uha, bolesti dišnih puteva, te bolesti kože i potkožnog tkiva. Zaključak:Dijete učestalog posjetioca definiraju socioekonomski čimbenici, simptomi i dijagnoze