Diffuse Lymphomatous infiltration of kidney presenting as renal tubular acidosis and hypokalemic paralysis : case report - Jhamb, Rajat (Array, 2007)
Prikazujemo slučaj 22-godišnje žene s akutnim nastankom mlohave kljenuti. Liječničkim pregledom je utvrđeno blago blijedilo kože, povećanje cervikalnih i aksilarnih limfnih čvorova, hepatomegalija i obostrano povećanje bubrega.Neurološkim pregledom nađena je mišićna slabost sva četiri uda s hiporefleksijom kao pri oštećenju donjega motornoga neurona, uz uredan osjet. Laboratorijski nalazi pokazali su da bolesnica ima anemiju, tešku hipokalijemiju i metaboličku acidozu.Analizom mokraće nađena je specifična težina od 1.010, pH 7.0, uz pozitivan anionski procijep.Ultrazvukom je potvrđena hepatosplenomegalija s obostranim značajnim povećanjem bubrega. Renalna biopsija je potvrdila dijagnozu non-Hodgkinovog limfoma (B-stanica).Metabolička acidoza, alkalna mokraća i teška hipokalijemija zbog velikog mokraćnog gubitka upućivali su na dijagnozu distalne renalne tubularne acidoze. Zahvaćenost bubrega u limfomu obično je bez kliničkih simptoma.Difuzna limfatička infiltracija bubrega može uzrokovati tubularnu disfunkciju uz hipokalijemijsku paralizu