Decreased androgenlevels and improved menstrual pattern after angiotensin II receptor antagonist temisartan treatment in four hypertensitive patients with polycystic ovary syndrome : case series - Jensterle, Mojca (Array, 2007)
Opisujemo 4 susljedne bolesnice s hipertenzijom i policističnom bolesti jajnika, dijagnosticirane prema kriterijima Nacionalnog instituta SAD-a za zdravlje djece i ljudski razvitak (National Institute of Child Health and Human Development, NICHD), i liječene telmisartanom u dozi od 40 mg/dan u tijeku 6 mjeseci. Prije i poslije davanja telmisartana određeni su i mjereni krvni tlak, ciklus mjesečnice, indeks tjelesne mase (body mass index, BMI), homeostatski model procjene neosjetljivosti na inzulin, testosteron, dehidroepiandrosteron-sulfat (DHEAS) i androstenedion. Bolesnice sa sindromom pretilosti, hipertenzije i policistične bolesti ovarija imale su niži sistolični krvni tlak.U sve je četiri bolesnice opaženo značajno sniženje serumske koncentracije androgena.U tri se bolesnice popravio ciklus mjesečnice.Opažena poboljšanja nisu bila povezana s promjenama tjelesne težine.Sniženje serumske koncentracije androgena i poboljšanje ciklusa mjesečnice postignuti su usprkos tome što nije bilo značajne promjene koncentracije serumskog inzulina u gladovanju, a bolesnice nisu pripadale u vrlo neosjetljive na inzulin u bazalnim uvjetima.Ova opažanja pružaju novu osnovu za primjeren odabir antihipertenzivnih lijekova u žena sa sindromom hipertenzije i policistične bolesti ovarija