Manje znani hrvatski kemičari : I. Božidar Rogina - Trinajstić, Nenad (Array, 2007)
Dat je kratki prikaz života profesora Božidara Rogine. Rodio se 1901. u Ivanjskoj kod Bjelovara, a umro je 1967. u Zagrebu.Diplomirao je 1923. na Tehničkoj visokoj školi u Pragu, a doktorirao 1931. na Tehničkome fakultetu u Zagrebu. Službovao je u Higijenskome zavodu (1925.-1952.), Poljoprivredno-šumarskome fakultetu (1952. - 1959.) te samostalnome Poljoprivrednome fakultetu (1960. - 1967.). Sudjelovao je u radu povjerenstva koje je predložilo 1956. prvi ustroj Prehrambeno-tehnološkoga odjela u tada zvanome Kemijsko-prehrambeno-rudarskome fakultetu (od 1957. Tehnološki fakultet).Bavio se analitičkom prehrambenom kemijom i objavio je ukupno devet znanstveno-stručnih radova i to po tri u časopisima Arhiv za hemiju i farmaciju i Kemija u industriji te po jedan u časopisima Zeitschrift für Untersuchung der Lebensmittel, Farmaceutski glasnik i Analyst (London). Samo je članak u Analystu o određivanju malih količina joda pisan na engleskome jeziku i taj se članak još jedini citira u literaturi premda je objavljen 1953.Svi članci osim jednoga objavljeni su dok je Rogina bio na Higijenskome zavodu.Postavši profesorom na Poljoprivrednome odsjeku, pa Fakultetu, posvećuje se predavanjima i pisanju skripata za studente, održavanju stručnih predavanja te suradnji s industrijom.Predavao je na više škola i fakulteta.Predavao je kemiju, biokemiju, kemiju i tehnologiju živežnih namirnica te procesno prehrambeno inženjerstvo. Predavao je vrlo zanimljivo, na ispitima je bio vrlo korektan, a držao se svojih predavanja i skripata