Emergence in the foresight - Hideg, Eva (Array, 2006)
Članak prikazuje neke cjeline izviranja u predviđanju koje treba znanstveno razmatrati. Ističe tri podloge socijalnog izviranja. Jedna od njih se očituje u razvoju zajedničkih pogleda na budućnost zajednici na temelju individualnih oblika budućnosti. Druga se očituje u relacijama između predviđanja, njene socijalne okoline i vanjskih uvjeta.Treća se očituje u dvostrukoj petlji diskursa između subjektivnog i nesubjektivnog te svijeta ljudi i svijeta bez ljudi.U članku se zaključuje da su metateorija i prošireni pristup sudjelovanja potrebni za istraživanje, proučavanje i razumijevanje kompleksnog socijalnog izviranja u predviđanju