Optimal separation sequence for three-component systems - Tsirlin, Anatoly M. (Array, 2006)
U članku se određuje optimalni slijed razdvajanja za trokomponentnu smjesu u dvostupanjskom procesu.Dva su rješenja dobivena.Prvo rješenje minimizira korištenu energiju, pri stalnom toku ulazne smjese, putem izdvajanja optimalnog slijeda razdvajanja i optimalnim dijeljenjem kontaktne plohe između prvog i drugog stupnja. Pokazano je kako je ulazni tok toplinom upravljanog dvostupanjskog procesa razdvajanja omeđena iznosom (najveće moguće brzine toplinom upravljanog razdvajanja) koji ovisi o slijedu razdvajanja. Izvedeni su izrazi za navedenu ovisnost