Complex systems built by simple elements - Gabor, Petro (Array, 2006)
U našoj je okolini velik broj sustava, kompleksnog ponašanja. Njihova stanja ne možemo predvidjeti. Nepredvidljivost je gotovo svojstvo kompleksnosti, ali kako pristupiti toj pojavi? Formalni opis tih sustava vrlo je složen i razriješiv samo u nekoliko slučajeva. Da li je postavljanje sustava nelinearnih jednadžbi jedini način za bratanje i opis takvih sustava ? Koristeći jednostavne elemente možemo izgraditi modele koji pokazuju kompleksno ponašanje. Jednostavni pravilima određeni sustav može biti kompleksni sustav. Npr., algoritmi mogu biti prikladni za takav pristup. Postavljene modele možemo uklopiti u računalne jezike i simulacije. Možemo li opaziti, ili osjetiti svojstva izviranja? Koja je mjera izvirujućih pojava? To su pitanja na koja tražim odgovore. Algoritmi nam omogućuju bolji način razumijevanja kompleksnog svijeta