Utjecaj pH vodene otopine na klijavost sjemena soje - Grljušić, Sonja (Array, 2007)
U laboratorijskim uvjetima, metodom rolanog filter papira, ispitivan je utjecaj četiri razine pH vrijednosti vodene otopine (5, 6,7 i 8) na energiju klijanja, klijavost, dužinu korijena i dužinu hipokotila klijanaca te ukupnu masu klijanaca sjemena tri sorte soje (Anica, Ika i Kuna).Dobiven je značajan utjecaj sorte (p=0,01) za sva ispitivana svojstva. Najniže prosječne vrijednosti za sva svojstva imalo je sjeme sorte Kuna.Sorte Anica i Ika nisu se razlikovale u prosječnim vrijednostima energije klijanja, klijavosti i ukupne mase klijanaca.Klijanci sorte Ika razvili su najduži korijen i hipokotil. Vrijednost pH vodene otopine, uz izuzetak energije klijanja, značajno je utjecala na ispitivana svojstva (p=0,01za klijavost, dužinu korijena i ukupnu masu klijanaca, p=0,05 za dužini hipokotila).U prosjeku za sorte, klijavost je bila najveća na pH 5, anajmanja na pH 8.Korijen i hipokotil klijanaca bili su značajno duži na pH 5 i 6