Morphological identification of diaporthe/phomopsis sp. isolated from Xantium italicum - Jurković, Draženka (Array, 2007)
Tijekom 2004. godine s Xanthium italicum (dikica vodena) prvi put je u istočnoj Hrvatskoj izoliran Diaporthe/Phomopsis sp.Kako su Diaporthe/Phomopsis vrste poznati paraziti soje, suncokreta i drugog uzgajanog bilja, značajno je, s epidemiološkog stajališta, proučiti krug alternativnih domaćina kao mogućeg izvora inokuluma.U ovom su radu opisani simptomi zaraze na X.italicum, proučene su karakteristike parazita uzgojem na krumpir dekstroznom agaru (PDA), utvrđene su biometrijske vrijednosti reproduktivnih struktura: piknida, beta konidija, peritecija, askusa i askospora, s prirodno zaraženih biljaka i iz kultura razvijenih na PDA.Na temelju dobivenih rezultata proučavanja Phomopsis sp. s X. italicum, držimo da naši izolati pripadaju vrsti P.helianthi