Ekonomski aspekti proizvodnje soje u istočnoj Hrvatskoj - Jukić, Goran, agronom (Array, 2007)
Tijekom dvogodišnjeg razdoblja (2004. i 2005. godine) obavljeno je istraživanje o visini prinosa i ekonomskoj isplativosti proizvodnje tri rane sorte soje (Dubravka 0, Marija 00 i Danica 000) različitih grupa dozrijevanja.Pokusi su postavljeni po split-plot shemi na poljima Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo iz Osijeka, Kutjevo d.d. i PPK Nova Gradiška uz primjenu standardne agrotehnike za soju.Jaz koji nastaje porastom broja stanovnika i istovremenim smanjenjem poljoprivrednih površina iz godine u godinu sve je veći, a soja zbog velikog postotka bjelančevina (od 35-50%) i ulja (od 18-24%) preuzima vodeće mjesto u proizvodnji i ishrani čovječanstva.Soja zbog naknadne i postrne sjetve postaje zanimljiva poljoprivrednim proizvođačima diljem svijeta.Uzimajući u obzir agrotehničke mjere koje se koriste, uz pomoć tablica i grafikona dana je analiza čimbenika i usporedba isplativosti proizvodnje pojedine sorte soje u Hrvatskoj na površini preko tri hektara, kako bi se odredila najpogodnija sorta za domaću poljoprivrednu proizvodnju