Nazočnost sredozemne voćne muhe (Ceratitis capitata Wiedemann) u odabranim maslinicima srednje Dalmacije - Bjeliš, Mario (2007)
Sredozemna voćna muha (Ceratitis capitata Wiedeman) redoviti je štetnik velikoga broja kultiviranih i divljih biljnih vrsta u Dalmaciji.Taj se štetnik ne razvija u plodovima pitome masline–Olea europaea sativa.Ni divlje masline ili mastrinke-Olea europaea oleaster.Cilj istraživanja bio je potvrditi redovitu nazočnost, vrijeme pojave i trajanje leta sredozemne voćne muhe u odabranim maslinicima srednje Dalmacije.Tijekom četiri godine istraživanja, od 2001.do2004. godine, upotrebom lovki i paraferomona trimedlura, utvrđena je redovita nazočnost sredozemne voćne muhe u četiri odabrana maslinika na području Splita i Kaštela, s razlikama u brojnosti muha među lokalitetima i pojedninim godinama.Tijekom 2001.godine, na tri lokaliteta u Kaštelima je ulovljen najveći broj muha tijekom cijelog trajanja istraživanja, dok je na lokalitetu u Splitu najveći ulov zabilježen 2003. godine, ali također značajan i 2001. godine.Najmanji broj odraslih, manje od 5 muha/ lovci, lovljen je na sva četiri lokaliteta tijekom 2002.godine
Bibliografija: 34 jed
Summary
Keywords: Voćne muhe -- Suzbijanje; Maslina -- Štetnici -- Suzbijanje; Dalmacija, srednja