Sastav organskih kiselina u grožđu, moštu i vinu klonova Chardonnay - Jeromel, Ana; Herjavec, Stanka; Kozina, Bernard; Maslov Bandić, Luna; Bašić, Marin (2007)
Vinska i jabučna kiselina glavne su kiseline grožđa, mošta i vina koje direktno utječu na okus i harmoničnost vina.U 2006. godini grožđe Chardonnay, klonovi SMA130, CL95, CL96, CL548, SMA123, R8, VCR10 iz zagrebačkoga vinogorja brano je svakih 3-5 dana i to od trenutka šaranja bobica pa sve do dana berbe. Kod klona CL 95 utvrđen je najmanji odnos između jabučne i vinske kiseline, dok je taj odnos kod klonova CL 96 i VCR 10 bio najizraženiji.Nisu utvrđene razlike u sadržaju limunske kiseline između ispitivanih klonova
Bibliografija: 8 jed
Summary
Keywords: Organske kiseline -- Određivanje -- Grožđe; Vino -- Kemijska analiza -- Organske kiseline