The increase of the n-3 PUFA content in eggs - Škrtić, Zoran (Array, 2007)
Istraživanje utjecaja različitih ulja na profil masnih kiselina u žumanjcima jaja obavljeno je na 80 ISA Brown nesilica (40 u kontrolnoj i 40 u pokusnoj skupini) starih 50 tjedana.Kontrolna skupina nesilica dobivala je u hrani suncokretovo ulje (6%), a pokusna skupina kombinaciju repičinog (4%) i ribljeg (2%) ulja. Smjese za nesilice sadržavale su 16,8% sirovih bjelančevina i 11,57 MJ ME.Istraživanje je trajalo 28 dana.Sadržaj masnih kiselina u mastima žumanjka određen je na 10 uzoraka iz svake skupine. Korištena ulja (suncokretovo, repičino i riblje) u hrani za nesilice imala su značajan utjecaj na profil masnih kiselina u mastima žumanjaka jaja.U mastima žumanjaka kod pokusne skupine nesilica utvrđen je značajno veći (P<0,001) sadržaj poželjnih masnih kiselina (linolenske, C18:3n-3; eikozapentaenske, C20:5n-3 i dokozaheksaenske, C22:6n-3) u odnosu na kontrolnu skupinu.Osim toga, pokusna skupina nesilica imala je manji sadržaj (P<0,001) nepoželjnih zasićenih masnih kiselina te linolne(C18:2n-6) i arahidonske kiseline 62 (C20:4n-6) u mastima žumanjaka. Sadržaj oleinske kiseline (C18:1) i ukupnih mononezasićenih masnih kiselina (MUFA) bio je značajno veći (P<0,001) u mastima žumanjaka pokusne skupine.Pokusna skupina nesilica imala je manji sadržaj nepoželjnih polinezasićenih masnih kiselina n-6 tipa (n-6 PUFA, P<0,001), veći sadržaj poželjnih masnih kiselina n-3 tipa (n-3 PUFA, P<0,001) i povoljniji omjer n-6 / n-3 PUFA