Strabismus incidence in infants born in Split-Dalmatia county 2002-2005 - Karlica, Dobrila (Array, 2008)
Cilj studije bio je ispitati incidenciju strabizma u nedonoščadi rođene između 2002. i 2005. godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te ju usporediti s onom u djece rođene u terminu. Podatci su prikupljeni iz Uprave za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Strabološke ambulante Klinike za očne bolesti Kliničkog bolničkog centra Split. Strabizam je zabilježen kod 796 (3,97%) djece rođene u navedenom razdoblju. Strabizam je dijagnosticiran kod 1,37% djece rođene u terminu i 17,57% nedonoščadi. Kod nedonoščadi različiti čimbenici mogu izazvati poremećaje kao što su difuzni i žarišni defekti bijele moždane tvari, te poremećaje oligodendroglijalnih stanica, što bi pak moglo objasniti višu incidenciju strabizma kod nedonoščadi u usporedbi s djecom rođenom u terminu