Neuropsychological functioning of children with brain tumors - Divčić, Branka (Array, 2008)
U posljednjih nekoliko desetljeća značajno se povećalo preživljavanje djece oboljele od raka zahvaljujući neprekidnim poboljšanjima protokola liječenja. Procjenjuje se da se rak u djetinjstvu javlja u 1 od 600 djece, te da je 1 od 450 adolescenata ili mladih odraslih preživjeli bolesnik liječen od raka u djetinjstvu. Liječenje zračenjem i dalje je neophodna opcija koja zasigurno doprinosi većem postotku preživljavanja (75%) dok ne budu prihvaćeni novi pristupi u liječenju bolesnika sa zloćudnim bolestima. U našoj kliničkoj praksi bolesnici sa zloćudnim tumorom mozga najprije se podvrgavaju neurokirurškom zahvatu, a zatim odgovarajućoj radio- i kemoterapiji, ovisno o dobi djeteta, te vrsti, smještaju i veličini tumora. U šestogodišnjem razdoblju smo nakon provedenog liječenja procjenjivali neuropsihološko funkcioniranje 21 bolesnika, a u daljnjoj fazi remisije osnovne bolesti ponovno testirali njih 19. Usporedba rezultata zabilježenih na prvom i ponovnom testu pokazala je određeno, ali statistički neznačajno odstupanje u globalnom IQ (cjelovite ljestvice), kako u verbalnoj tako i u neverbalnoj podljestvici, kao i u grafomotornoj vještini