Synthesis of progesterone heterocyclic derivatives of potential antimicrobial activity - Mohareb, Rafat M. (Array, 2008)
U radu je opisana sinteza steroidnih heterocikličkih spojeva i evaluacija njihovog antimikrobnog djelovanja. Sintetizirani spojevi sadrže pirazol, izoksazol, tiazol, piran, piridin, piridazin ili benzopiran na pregnenskoj jezgri. Progesteron (1) je prvo u reakciji s dimetil formamid dimetil acetalom dao enamin 2. Novi steroidni heterociklički derivati dobiveni su heterociklizacijom spoja 2 s hidrazinima, hidroksilaminom, glicinom, etilacetoaceatom i cijanometilenom. Antimikrobno vrednovanje in vitro pokazalo je da su svi sintetizirani spojevi aktivni protiv testiranih Gram pozitivnih bakterija i gljivica