Influence of Helicobacter Pylori infection persistence on BCL-2 expression in gastric mucosa inflammatory cells - Brajša, Karmen (Array, 2008)
Kronična infekcija bakterijom Helicobacter (H.) pylori je etiološki čimbenik želučanog adenokarcinoma i limfoma limfoidnog tkiva povezanog sa sluznicom (MALT limfoma). Izraženost proteina bcl-2 značajno se smanjuje s napredovanjem stupnja MALT limfoma. Cilj ove studije bio je procijeniti izraženost bcl-2 u upalnim stanicama lamine proprije u uzorcima dobivenim želučanom biopsijom u dvjema skupinama bolesnika s kroničnim gastritisom podijeljenim prema uspješnoj ili neuspješnoj eradikaciji H. pylori