Effect of core and surface cross-linking on the entrapment of metronidazole in pectin beads - Pawar, Atmaram P. (Array, 2008)
Svrha istraživanja bila je poboljšati udio vodotopljive ljekovite tvari metronidazola u pripravcima s pektinskim zrncima koristeći sredstva za umrežavnje poput kalcijevog karbonata. Površinski umrežena zrnca kalcijevog pektinata s metronidazolom pripravljena su dokapavanjem otopine lijeka i pektina u 1% i 5% (w/V) otopinu kalcijevog klorida. Zrnca s umreženom jezgrom pripravljena su dispergiranjem kalcijevog karbonata u otopinu ljekovite tvari i pektina. Zrncima su određeni sljedeći parametri: veličina čestica, sposobnost bubrenja, SEM, DSC i oslobađanje ljekovite tvari in vitro. Zrnca dobivena umrežavanjem jezgre sadržavala su veći udio lijeka (1020%) od površinski umreženih zrnaca. Zrnca dobivena s 1% (w/V) otopinom kalcijevog klorida sadržavala su veći udio lijeka od onih dobivenih s 5% otopinom.