A sensitive spectrophotometric method for the determination of H2-receptor antagonists by means of N-bromosuccinimide and p-aminophenol - Darwish, Ibrahim A. (Array, 2008)
Razvijena je i validirana ispravna, jednostavna i osjetljiva spektrofotometrijska metoda za određivanje antagonista H2-receptora: cimetidina (CIM), famotidina (FAM), nizatidina (NIZ) i ranitidin hidroklorida (RAN). Metoda se temelji na reakciji tih ljekovitih tvari s N-bromsukcinimidom (NBS). Višak N-bromsukcinimida određuje se nakon reakcije s p-aminofenolom s kojim daje ljubičasti produkt (max pri 552 nm). Smanjenje apsorpcijskog intenziteta (A) obojenog produkta, zbog prisutnosti ljekovite tvari korelirano je s njegovom koncentracijom u otopini uzorka. Proučavane su različite varijable koje utječu na reakciju. Linearno koncentracijsko područje za CIM, FAM, NIZ i RAN, s koeficijentom korelacije od 0,9988 do 0,9998, iznosi 830, 622, 625 odnosno 420 g mL1. Granice detekcije bile su 1,23, 1,02, 1,09 i 0,75 g mL1 za CIM, FAM, NIZ, odnosno RAN. Predložena metoda je uspješno primijenjena za analizu navedenih ljekovitih tvari i ljekovitih pripravaka. Nepreciznost od 0,7 do 1,2% i visoka ispravnost (analitički povrat između 98,5 i 102,4%), bez interferencije uobičajenih pomoćnih tvari, ukazuju na dobru analitičku metodu. Rezultati dobiveni predloženom metodom usporedivi su s rezultatima dobivenim službenom metodom