Citation analysis of the Croatian Medical Journal : the first 15 years - Kovačić, Nataša, liječnica (Array, 2008)
Croatian Medical Journal (CMJ) je dvomjesčni znanstveni časopis, koji uglavnom objavljuje izvorne znanstvene članke.Časopis ee refereira u bazama podataka Index Medicus/MEDLINE, Current Contents/Clinical Medicine, i Science Citation Index–Expanded. Petnaesta obljetnica rada časopisa koju smo obilježili 2007. godine bila je dobar povod da ponovno procijenimo kvalitetu časopisa izračunvanjem čimbenika odjeka i istogodišnjeg čimbenika odjeka (immediacy index), a posebnu pozornost posvetili smo izračunavanju udjela autocitata u tim pokatateljima. Prema podatcima iz baze podataka Web of Knowledge, trenutni službeni čimbenik odjeka CMJ-a je 0.825, što smješta CMJ na 62. mjesto od 103 časopisa u kategoriji “Medicina – opća i interna” baze podataka Thomson Scientific. Kada smo izuzeli auto-citate, CMJ je pao na 66. poziciju.Prema podatcima iz baze podataka Web of Science, predviđa se da će čimbenik odjeka CMJ-a za 2007. biti između 1.024 i 1.125, što je zavidno povišenje u odnosu na godinu 2006. Istogodišnji čimbenik odjeka CMJ-a je i dalje nizak, s visokim udjelom autocitata. To upućuje da člancima objavljenim u CMJ-u treba više vremena da budu citirani te da predstavljaju teme koje su posebno zanimljivije čitateljima i suradnicima časopisa. Autocitati su znatno doprinosili čimbeniku odjeka prvih nekoliko godina postojanja časopisa. Međutim, udio nezavisnih citata stalno se povećavao i 2007., od svih citata koji su ulazili u čimbenik odjeka, bilo je 70% nezavisnih citata. Neki od tih nezavisnih citata bili su u člancima objavljenim u časopisima s čimbenikom odjeka većim od 5. Naša analiza pokazuje da je CMJ značajno popravio svoje podatke o citiranosti u zadnjih 15 godina, što potvrđuje da urednička usmjerenost na kakvoću doista može povećati međunarodnu vidljivost malog časopisa sa znanstvene periferije