Multiplex mutagenically separated polymerase chain reactionassay for rapid detection of human mitochondrial DNA variations in coding area - Wu, Jin (Array, 2008)
Odnedavna se zna da informacija o kodnom podučju mitohondrijske DNA (mtDNA) može omogućiti dodatno forenzičko razlikovanje osoba u usporedbi vsa standardnom tipizacijom područja petlje D. Time se povećava učinkovitost testiranja mtDNA, koja je inače prilično ograničena. U ovom smo istraživanju uspjeli istodobno tipizirati polimorfizam kodnoga područja u deset pojedinačnih nukleotida (single nucleotide polymorphism, SNP) i to uporabom mutagenski odvojene lančane polimerazne reakcije (MS-PCR) u kineskoj Chengdu populaciji. U tome se postupku rabe primeri različitih veličina specifični za alele, koji specifično amplificiraju oba alela mtDNA u istoj reakciji. Susljedna elektroforeza u gelu potom je pokazala postojanje deset alelskih produkata različitih lokusa. Uporabom mnogostrukoga testa MS-PCR, 30 primera je istodobno dodano u jednu reakcijsku kušalicu da bi se identificiralo deset SNP-ova. Tako su ispitane inačice mtDNA u 160 osoba koje pripadaju kineskoj populaciji Chengdu koje su se potom mogle razvrstati varijabilnosti mtDNA, jer je brz i jeftin.