War experiences and war-related distress in Bosnia and Herzegovina eight years after war - Ringdal, Gerd Inger (Array, 2008)
Cilj: Utvrditi odnos između ratnog iskustva i tegoba izazvanih ratom u Bosni i Hercegovini.Postupci Istraživanje je provedeno krajem 2003. na reprezentativnom uzorku od 3313 sudionika. Usmeni intervju sadržavao je 15 čestica o tegobama uzrokovanim ratom i 24 čestice o ratnom iskustvu.Iz tih čestica razvili smo Ljestvicu tegoba uzrokovanih ratom (War-Related Distress Scale), Ljestvicu izravnog ratnog iskustva (Direct War Experiences Scale), i Ljestvicu neizravnog ratnog iskustva (Indirect War Experiences Scale). Rabili smo regresijsku analizu kako bismo ispitali odnos između tegoba uzrokovanih ratom i varijabli vezanih uz ratno iskustvo, pritom kontrolirajući niz drugih varijabli.Rezultati: Gotovo polovina sudionika nije prijavila niti jedan simptom tegoba povezanih s ratom,dok je oko 13% sudionika prijavilo 7 ili više simptoma. Izravno ratno iskustvo imalo je značajan utjecaj na tegobe izazvane ratom. Bračno stanje je ublažavalo tegobe uzrokovane ratom,dok ih je veličina kućanstva pogoršavala. Zaključak: Izravno iskustvo ima dugotrajni traumatični utjecaj na znatan broj stanovnika Bosne i Hercegovine