Characterization of ternary complexes of meloxicam-HPbCD and PVP or L-arginine prepared by the spray-drying technique - El Maradny, Hoda A. (Array, 2008)
Ternarni kompleksi meloksikama (ME) (slabo vodotopljivi protuupalni lijek) s hidroksipropil-b-ciklodekstrinom (HPbCD) i/ili hidrofilnim polimerom polivinil pirolidonom (PVP) ili bazičnom aminokiselinom poput L-arginina, pripravljeni su metodom sušenja sprejom. Uspoređivan je utjecaj topljivosti, fizikalna svojstva i oslobađanje svakog ternarnog sustava ME-HPCD s PVP ili L-argininom s odgovarajućim binarnim sustavom ME-HPCD. Tablete priređene iz ternarnog sustava ME-HPCD-L-arginin uspoređene su s jednostavnim i komercijalno dostupnim tabletama. Pokusi topljivosti ukazuju na to da se stvara inkluzijski kompleks AL tipa. Ternarni sustav ME-HPbCD-L-arginin imao je konstantu stabilnosti 30,3 puta veću nego binarni sustav ME-HPbCD, dok je ternarni sustav ME-HPbCD-PVP imao tu konstantu uvećanu za samo 2,2 puta. Pripravljeni kompleksi karakterizirani su pomoću pretražne elektronske mikroskopije, diferencijalne pretražne kalorimetrije i infracrvene spektroskopije. Ternarni čvrsti kompleksi ukazali su na prisutnost snažnih interakcija između komponenata. Oslobađanje ME iz različitih ternarnih kompleksa bilo je veće nego iz binarnih sustava. Tablete komprimirane iz ternarnog kompleksa ME-HPbCD-L-arginin imaju značajno poboljšano oslobađanje ljekovite tvari u usporedbi s jednostavnim i komercijalno dostupnim tabletama