Effect of ampicillin and chloroquine on humoral immune response elicited by bovine albumin encapsulated in liposomes - Madan, Jitender (Array, 2008)
Na eksperimentalnim životinjama koje su prvo tretirane ampicilinom i klorokinom a zatim imunizirane goveđim serumskim albuminom s liposomima praćena je supresija imunološkog sustava i potencijalna interakcija lijekova. Liposomi su pripravljeni metodom reverzno-fazne evaporacije, a određena im je veličina čestica, količina supstancije koju mogu inkorporirati i oslobađanje in vitro. Humoralna imunološka reakcija praćena je određivanjem titra IgG antitijela ELISA metodom. Rezultati rada pokazuju da liposomi s fosfatidilkolinom iz soje i kolesterolom u molnom omjeru 7:3 imaju prosječni promjer 235.4  10.3 nm i sposobnost inkorporacije 41.3  3.2%. Ampicilin je značajno (p < 0.05) smanjio titar antitijela, a klorokin nije. Ovi će rezultati biti korisni u programiranju novog režima primjene lijekova i u praćenju interakcije između cjepiva i lijeka