Uloga organizacijskih vrijednosti u javnoj upravi - Brčić, Ružica (Array, 2008)
Svrha je ovoga rada dijagnosticirati na primjeru javne uprave organizacijske vrijednosti i osobne vrijednosti pojedinca prema radu. Istraživanje je provedeno u sustavu hrvatske javne uprave, u istraživanju je primijenjeno više znanstvenih metoda od kojih ističemo: metodu ispitivanja i ankete, metodu specijalizacije, metodu kauzalne i funkcionalne analize i niz statističkih metoda. Rezultati istraživanja ukazuju na netransparentnost organizacijskih vrijednosti. Tako je najviša organizacijska vrijednost u rangu (na prvome mjestu) «pouzdanost», koja proizlazi iz odnosa podređeni – nadređeni, a, primjerice, «rezultati rada» na posljednjem su, petome mjestu, «stručnost» kao organizacijska vrijednost na četvrtome je mjestu. Osobne vrijednosti pojedinca prema radu prepoznatljive su i afirmativne za rad u javnoj upravi. Tako je «stručnost» kao osobna vrijednost pojedinca na najvišem (prvome) mjestu. Istraživanje navodi na zaključak da su postojeće organizacijske vrijednosti u hrvatskoj javnoj upravi «kočnica» za učinkoviti rad službenika te uprave.