NAIRU : pojam i metode ocjene - Botrić, Valerija (Array, 2008)
Sa stajališta nositelja ekonomske politike i procesa donošenja odluka, važno je raspolagati informacijama o stanju u kojem se gospodarstvo u određenome trenutku nalazi. Na makroekonomskoj je razini, osim identifi kacije faze gospodarskoga ciklusa, važno imati informaciju postoje li u gospodarstvu inflacijski pritisci, koji upućuju na mogućnost „pregrijavanja“ gospodarstva. NAIRU je jedan od pokazatelja kojim se nositelji ekonomske politike, osobito u području monetarne politike, mogu koristiti pri donošenju odluka upravo u segmentu identifi kacije infl acijskih pritisaka. Ovaj rad sadrži pregled novije literature koja se bavi pojmom NAIRU, kako na teoretskoj razini, tako i na empirijskoj. Poseban naglasak stavljen je upravo na pregled različitih empirijskih metoda ocjene NAIRU, jer o njima ovisi i interpretacija rezultata.