Povezanost cijene dionica i deviznog tečaja u Republici Hrvatskoj : VEC model - Benazić, Manuel (Array, 2008)
U ovome se radu istražuje postoji li u Republici Hrvatskoj veza između cijene dionica i tečaja kune. Da bi se ispitala uzročnost, u radu se koristilo vektorskim modelom s korekcijom odstupanja (VEC model), dekompozicijom varijanci prognostičkih pogrešaka i analizom impulsnih odgovora. U radu je analizirana kratkoročna i dugoročna struktura modela. Analiza dugoga roka ukazuje da bi povećanje cijene dionica vodilo aprecijaciji tečaja, dok je u kratkome roku utjecaj cijene dionica na tečaj gotovo neznačajan. Dodatno, analiza impulsnih odgovora ukazuje da bi povećanje cijene dionica utjecalo na aprecijaciju tečaja.