Glutathione S-transferase and microsomal epoxide hydrolase gene polymorphisms and risk of chronic obstructive pulmonary disease in Slovak population - Židzik, Jozef (Array, 2008)
Cilj: Odrediti rizik kronične opstruktivne bolesti pluća (COPD) povezan s polimorfizmima na genima glutation S-transferaze (GST) M1, GST T1 i mikrosomalne epoksid hidrolaze (EPHX1) u kohorti Slovačke populacije. Postupci: U istraživanje je uključeno 217 bolesnika s dijagnozom COPD-a i 160 kontrolnih ispitanika. Od svih su ispitanika prikupljeni uzorci krvi, a DNA iz limfocita u perifernoj krvi rabljena je za genotipizaciju s pomoću lančane reakcije polimerazom i analize polimorfizma duljine restrikcijskih ulomaka. Rezultati: U statistički kontroliranom modelu, povećan rizik od COPD-a primjećen je u ispitanika s genotipom EPHX1 His113-His113 (omjer izgleda [OR], 2,32; 95% raspon pouzdanosti [CI], 1,20-4,69; P=0,008), u usporedbi s nositeljima alela Tyr113. Ipak, nakon statističke kontrole za dob, spol i pušenje, nije pronađen značajni rizik (kontrolirani OR, 1,79; 95% CI, 0,91-3,53; P=0,093). U kombiniranoj analizi genskih polimorfizama, kombinacija genotipova EPHX1 His113-His113/GSTM1 nula bila je značajno povezana s višim rizikom obolijevanja od COPD-a i u kontroliranom (OR, 5,08; 95% CI, 1,70-20,43; P=0,001) i u nekontroliranom modelu (OR, 4,87; 95% CI, 1,57-15.13; P=0,006). Zaključak: Iako ni jedan od proučavanih genskih polimorfizama nije sam bio značajano povezan s povećanim rizikom obolijevanja od COPD-a, homozigotni 3. ekson mutantne varijante gena EPHX1, u kombinaciji a genotipom GSTM1 nula, bio je značajan prediktor povećanog rizika obolijevanja od COPD-a u Slovačkoj populaciji. Naša studija naglašava detoksifikacijske i antioksidativne puteve u patogenezi COPD-a