Impact of aminoglycoside cycling in six tertiary intensive care units : prospective longitudinal interventional study - Francetić, Igor (Array, 2008)
Cilj: Analizirati utjecaj ciklične primjene aminoglikozida u 6 tercijarnih odjela intenzivne skrbi na stopu pojave sepse, obrazac otpornosti na aminoglikozide, potrošnju antibiotika i troškove.;;Postupci: Ova prospektivna longitudinalna intervencijska studija mjerila je utjecaj prelaska s uporabe gentamicina (veljača 2002-veljača 2003) na amikacin (veljača 2003-veljača 2004) na obrazac otpornosti na aminoglikozide, broj bolesnika s gram-negativnom bakteremijom, potrošnju antibiotika, i trošak antimikrobnih lijekova na 6 tercijarnih odjela intenzivne skrbi u Zagrebu, Hrvatska.;;Rezultati: Prelazak s uporabe gentamicina na amikacin je doveo do pada ukupne otpornosti na gentamicin gram-negativnih bakterija (GNB) sa 42% na 26% (P<0,001; z-test proporcija) i otpornosti na netilmicin s 33% na 20% (P<0,001), ali se otpornost na amikacin nije značajano promijenila (P=0.462), osim kod Acinetobacter baumanni (P=0,014). Stopa pojave sepse na odjelu intezivne skrbi je smanjena s 3,6% na 2,2% (P<0,001; χ2 test), uz smanjenje broja bolničkih krvnih infekcija s 55/100 bolesničkih dana na 26/100 bolesničkih dana (P=0,001, χ2 test). Uporaba amikacina dovela je do 16-postotnog smanjenja u ukupnoj potrošnji antibiotika i smanjenju troškova za € 0,1 po pacijentu po danu.;;Zaključak: Uporaba amikacina značajno je smanjila otpornost GNB izolata na gentamicin i netilmicin, broj GNB bolničkih bakteremija, i troškove potrošnje antibiotika na odjelima intenzivne skrbi;;