Two-year rehospitalization rates of patients with newly diagnosed or chronic schizophrenia on atypical or typical antipsychotic drugs : retrospective cohort study - Herceg, Miroslav (Array, 2008)
Cilj: Odrediti smanjuju li atipični antipsihotički lijekovi stopu rehospitalizacije bolesnika s novodijagnosticiranom ili kroničnom shizofrenijom više nego tipični lijekovi. Postupci: Od 1. siječnja 2003. do 31. prosinca 2004. retrospektivno smo uspoređivali dvogodišnje stope rehospitalizacije 135 bolesnika s novodijagnosticiranom i 398 bolesnika s kroničnom shizofrenijom (62%, odnosno 65% muškaraca) koji su otpušteni s liječenja u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče u Zagrebu u razdoblju između 1. siječnja 2002. do 31. prosinca 2002. a bili su im prepisani atipični (olanzapin, risperidon ili klozapin) ili tipični (haloperidol ili flufenazin) antipsihotici. Vrijeme do ponovnog primanja u bolnicu određeno je Kaplan-Meierovom formulom za analizu preživljenja. Rezultati: Za vrijeme dvije godine koliko je trajalo praćenje rehospitalizirana su 52 (39%) bolesnika s novodijagnosticiranom i 197 (47%) bolesnika s kroničnom shizofrenijom. Nije bilo značajnih razlika u vremenu do rehospitalizacije s obzirom na vrstu uzimanog lijeka između bolesnika s novodijagnosticiranom (P=0,378) i bolesnika s kroničnom shizofrenijom (P=0,531). Zaključak: Stopa rehospitalizacije u bolesnika kojima su prepisani atipični antipsihotici bila je slična stopi u bolesnika kojima su prepisani tipični antipsihotici i za bolesnike s novodijagnosticiranom i za bolesnike s kroničnom shizofrenijom