Estimation of cancer burden in Brežice municipality, a community neighboring Krško nuclear power plant in Slovenia - Zadnik, Vesna, epidemiologinja (Array, 2008)
Odrediti rizik obolijevanja od raka u općini Brežice u razdoblju 1984.-2003. i usporediti ga s rizikom u razdoblju 1970.-1983., prije otvaranja nuklearne elektrane Krško. Deskriptivna geografska epidemiološka studija je provedena kako bismo usporedili relativni rizik (RR) obolijevanja od raka na nacionalnoj, regionalnoj i loaklnoj razini. Odredili smo RR za sve vrste raka ukupno, za 5 najčešćih vrsta raka, rak štitnjače i leukemije. Standardizirani omjer učestalosti (SIR) rabljen je kao pokazatelj RR-a. Ako je broj slučajeva raka bio mali, gruba procjena SIR-eva je dopunjena s pomoću Bayesovog hijerarhijskog modela. Broj novih slučajeva raka i RR za sve i za svaku pojedinu vrstu raka povećao se je u razdoblju 1984.-2003. u općini Brežice i u cijeloj Sloveniji.