Relation between burnout syndrome and job satisfaction among mental health workers - Ogresta, Jelena (Array, 2008)
Cilj: Odrediti prediktore sindroma sagorijevanja kao što su zadovoljstvo poslom i znakovi stresa na poslu u psihijatrijskih poslenika.;;Postupci: Istraživanje je uključilo uzorak snježne grude od 174 psihijatrijska poslenika u Hrvatskoj. Koristili smo sljedeće mjerne instrumente: Maslachov upitnik sindroma sagorijevanja (Maslach Burnout Inventory), Upitnik o znakovima stresa na poslu (Manifestations of Occupational Stress Survey) i Upitnik o zadovoljstvu na poslu (Job Satisfaction Survey). Tražili smo povezanost između dimenzija sindroma sagorijevanja i dimenzija zadovoljstva poslom i znakova stresa na poslu. Napravili smo višestruku regresijsku analizu rabeći tri dimenzije sindroma sagorijevanja – emocionalnu iscrpljenost, depersonalizaciju i osobna postignuća.;;Rezultati: Stupnjevita višestruka regresijska analiza pokazala je da su zadovoljstvo plaćom i nagradama (β = -0,37), klima na poslu (β = -0,18), mogućnost napredovanja (β = 0,17), te stupanj psiholoških (β = 0,41) i fizičkih znakova stresa na poslu (β = 0.29) značajni prediktori emocionalne iscrpljenosti (R = 0,76; F = 30,02; P<0,001). Učestalost negativnih emocionalnih i ponašajnih reakcija prema pacijentima i suradnicima (β = 0,48), psihološki (β = 0,27) i fizički znakovi stresa na poslu (β = 0.24) i zadovoljstvo plaćom i nagradama (β = 0,22) bili su značajni prediktori depersonalizacije (R = 0,57; F = 13,01; P<0,001). Zadovoljstvo klimom na poslu (β = -0,20) bilo je značajan prediktor niže razine osobnih postignuća (R = 0,20; F = 5,06; P<0,005).;;Zaključak: Psihijatrijski poslenici pokazali su umjerenu razinu sindroma sagorijevanja, no ona nije bila povezana s njihovim zanimanjem. Zadovoljstvo poslom i znakovi stresa na poslu pokazali su se kao značajni prediktori sindroma sagorijevanja