Reducing bias from test misclassification in burden of disease studies : use of test to actual positive ratio – new test parameter - Campbell, Harry (Array, 2008)
Cilj: Razmotriti problem određivanja učestalosti bolesti dijagnostičkim testom. Tako određena učestalost ne mora predstavljati stvaran broj oboljelih osoba na nekom području nego samo broj osoba koje su imale pozitivne rezultate na testu. Te dvije vrijednosti mogu biti veoma različite, a njihov odnos može ovisiti o svojstvima dijagnostičkog testa i stvarnoj prevalenciji bolesti u populaciji.