Statuto e Regolamento interno per il Civico museo di Pola ([s. n.], 1907)
Statut govori o podjeli muzeja na dvije sekcije: prva sadrži arheološke i umjetničke zbirke, a druga biblioteku i arhiv. O upravi, njezinu izboru, sastajanju, brizi za čuvanje i povećanje zbirki, za ekonomska pitanja. Uprava bira predsjednika, potpredsjednika i ravnatelja prve sekcije, a drugu vodi gradski biliotekar. O znanstvenom razvrstavanju građe, o inventarima, katalozima i kazalima, o konzerviranju građe, o primanju legata, darova i depozita. Pravilnik (Regolamento) govori o upravi, osoblju, uređenju i javnoj uporabi muzeja, i to arheoloških, povijesnih i umjetničkih zbirki s jedne strane te arhiva i biblioteke s druge.