Genetic polymorphisms at HLA-A, -B, and -DRB1 loci in Han population of Xi'an City in China - Shen, Chunmei (Array, 2008)
Summary: Odrediti genetske polimorfizme na lokusima HLA-A, -B, and -DRB1 sustava gena tkivne snošljivosti u populaciji Han grada Xi'an u Kini. Oligonukleotidna hibridizacija specifična za obrnuti nukleotidni slijed, zasnovana na polimeraznoj lančanoj reakciji, rabljena je za određivanje alela HLA-A,-B i -DRB1u 516 zdravih pojedinaca iz populacije Han u gradu Xi'an. Frekvencije alela na lokusima HLA-A, -B i -DRB1 određene su izravnim brojenjem. Frekvencije haplotipova izračunate su iz podataka o genotipovima s pomoću postupka maksimalizacije očekivanja. Rezultati: Pronašli smo 14 alela na lokusu HLA-A, 33 alela na lokusu HLA-B i 13 alela na lokusu HLA-DRB1. Najčešći aleli bili su HLA-A*02 (28.39%), A*11 (19.19%), i A*24 (16.28%); HLA-B*13 (11.05%), B*15 (B62: 9.30%), i B*51 (8.53%); i HLA-DRB1*15 (17.15%), DRB1*09 (13.18%), i DRB1*04 (10.85%). Najčešći haplotipovi HLA-A-B-DRB1 haplotipa bili su HLA-A*30-B*13-DRB1*07 (3.93%), HLA-A*02-B*46-DRB1*09 (3.20%), i HLA-A*33-B*58-DRB1*17 (1.63%). Zaključak: Nalaz da su lokusi HLA vrlo polimorfni u populaciji Han u gradu Xi'an može biti koristan za populacijsku genetiku, studije o sustavu gena tkivne snošljivosti i identifikaciju i testove očinstva u sudskoj medicini