Bullying among school children in postwar Bosnia and Herzegovina : cross-sectional study - Černi-Obrdalj, Edita (Array, 2008)
Cilj: Usporediti zastupljenost i znalajke nasilja među osnovnoškolcima između dva grada u Bosni i Hercegovini (BiH) – Stolcu, koji je bio izložen ratnim zbivanjima 1992.-1995., i Posušju, koje im nije bilo izloženo. Postupci: U istraživanje su uključena 484 osnovnoškolca od 4 do 8og razreda, 217 (44,8%) iz Stolca i 267 (55,2%) Posušja. Učenici su intervjuirani standardiziranim upitnikom. Rezultati: Svaki šesti učenik (16,4%) doživio je barem jedan oblik nasilja svakodnevno, dok je 34 učenika učestalo zlostavljalo drugu djecu. Učenici 6.-8. razreda češće su bili nasilnici nego učenici 4.-5. razreda (P=0,044). Djevojčice su češće bile žrtve dok su dječaci češće bili nasilnici (P=0.036). Razliku u zastupljenosti nasilja između dva grada nismo pronašli, osim za starije učenike iz Posušja koji su bili nasilniji negoli njihovi vršnjaci iz Stolca (P=0.044). Iako smo ispitivali utjecaj varijabli spola, dobi, grada i školskog uspjeha, samo se muški spol pokazao kao značajni prediktor nasilničkog ponašanja (P=0.010), povećavajući relativni rizik za takvo ponašanje 3.005 puta. Zaključak: Nije bilo razlika u zastupljenosti nasilja između dva grada koji su bili različito izloženi ratnim stradanjima 1992.-1995. Naši bi se rezultati mogli upotrijebiti za planiranje prevencijskih mjera protiv nasilja u školi u posljeratnim situacijma