Psychometric properties of Croatian and Slovenian short form of oral health impact profile questionnaires - Rener-Sitar, Ksenija (Array, 2008)
Cilj: Razviti kratku slovensku i hrvatsku inačicu upitnika Profil utjecaja oralnog zdravlja (Oral Health Impact Profile Questionnaire) koja se sastoji od 14 pitanja (OHIP-CRO14 i OHIP-SVN14). Postupci: Izvorna inačica upitnika prevedena je na hrvatski i slovenski jezik postupkom povratnog prijevoda, a zatim smo testirali psihometrijska svojstva upitnika OHIP-CRO14 i OHIP-SVN14. Usporedna valjanost testirana je na 623 ispitanika (193 Hrvata i 430 Slovenaca), test-retest pouzdanost na 115 ispitanika (55 Hrvata i 60 Slovenaca), unutarnja konzistentnost na 678 ispitanika (218 Hrvata i 460 Slovenaca), i primjerenost na 51 ispitaniku (21 Hrvatu i 30 Slovenaca) kojemu je bilo potrebno liječenje zbog zubobolje. Rezultati: Usporedna valjanost potvrđena je povezanošću ukupnog broja bodova na OHIP-u i samoprocijenjenog oralnog zdravlja (korelacijski koeficijenti su se kretali od 0.40 do 0.60, P<0.001). Test-retest pouzdanost pokazala je visoke intraklasne korelacijske koeficijente (0.79- 0.94). Unutarnja konzistentnost je imala visok α (0.77-0.91). Primjerenost je potvrđena značajnom razlikom između srednje vrijednosti zbroja bodova na OHIP-u na početku istraživanja i za vrijeme praćenja (P<0.001 i u hrvatskoj i u slovenskoj skupini) i visokom veličinom učinka u hrvatskih i slovenskih ispitanika kojima je bilo potrebno liječenje (3.00 odnosno 0.57). Zaključak: Psihometrijska svojstva u populaciji ispitanika pokazuju da su upitnici OHIP-CRO14 i OHIP-SVN14 pogodni za procjenu kvalitete života povezane s oralnim zdravljem u Hrvatskoj i Sloveniji