Prognostic markers and gene abnormalities in subgroups of diffuse large B-cell lymphoma : single center experience - Korać, Petra (Array, 2008)
Cilj: Istražiti povezanost između lučenja gena FOXP1, BCL2 i BCL6 u tumorskim stanicama;;difuznog B-limfoma velikih stanica i njihovu povezanost s prisutnošću limfocita FOXP3.;;Postupci: Uzorci 53 bolesnika s novodijagnosticiranim difuznim B-limfomom velikih stanica uzeti;;su u vrijeme dijagnoze i na njima je napravljeno imunobojenje za CD10, MUM1, BCL6, BCL2,;;FOXP1, i FOXP3. Fluorescentna in situ hibridizacija je provedena za utvrđivanje genetskih;;abnormalnosti na FOXP1, BCL2 i BCL6 lokusima. Podatci su uspoređeni χ2 testom.;;Rezultati: Protein FOXP1 opažen je u 28 slučajeva, genetske abnormalnosti koje uključuju FOXP1;;nađene su u 19 slučajeva, a oboje je zapaženo u 13 slučajeva (χ2 = 7,157; P=0,028). FOXP3-;;pozitivne stanice su opažene u 37 slučajeva. Nađena je značajna povezanost između lučenja BCL2 i;;genetskih abnormalnosti FOXP1 (χ2 = 5,858; P=0.016), kao i između lučenja BCL2 i BCL2;;genetskih abnormalnosti (χ2 = 6,349; P=0.012). Također je pronađena povezanost između BCL6 i;;genetskih abnormalnosti FOXP1 (χ2 = 8,497; P=0.004).;;Zaključak: Primjetili smo povezanost između dodatne kopije FOXP1 i lučenja BCL2 proteina, kao i;;promjenu na genima FOXP1 i BCL2. FOXP3-pozitivne stanice nisu bile povezane ni s jednim od;;analiziranih proteina niti s promjenama njihovih gena