Unusual presentation of anaplastic large cell lymphoma with clinical course mimicking fever of unknown origin and sepsis : autopsy study of five cases - Mošunjac, Marina (Array, 2008)
Cilj: Opisati niz slučajeva s neobičnom kliničkom i histomorfološkom prezentacijom anaplastičkog limfoma velikih stanica (ALCL) koji oponaša simptome vrućice nepoznatog podrijetla (FUO) i sepse.Postupci: Pretražili smo patološku bazu podataka rabeći kodove Sistematizirane medicinske nomenclature (Systematized Nomenclature of Medicine) za ALCL i identificirali 23 slučaja ALCLa u razdoblju 1999.-2006. Pet od tih slučajeva nije točno dijagnosticirano prije smrti. Njih smo dalje analizirali kako bismo rasvijetlili razloge za zakašnjelu i netočnu dijagnozu. Analizirali smo kliničku prezentaciju, trajanje simptoma, trajanje boravka u bolnici, dijagnozu prije smrti, broj bijelih krvnih stanica, broj krvnih pločica, manjak aniona, pH krvi, jetrene enzime (alaninsku aminotransferazu, aspartatnu aminotransferazu, laktatnu dehidrogenazu, alkalnu fosfatazu), laktat, koagulacijske testove (protrombinsko vrijeme, parcijalno tromboplastinsko vrijeme, fibrinogen, Ddimere), mikrobiološke kulture, i radiološke i kirurške patološke nalaze. Makroskopski vidljive promjene, prvotna dijagnoza i uzrok smrti utvrđeni su iz nalaza razudbe. Rezultati: Pet slučajeva ALCL-a koji nisu točno dijagnosticirani prije smrti imali su značajke brzog tjelesnog propadanja, a histološki nalazi pokazivali su uglavnom ekstranodalnu zahvaćenost, intravaskularnu limfomatozu i hemofagocitozu. I ostali slučajevi su pokazivali neobične kliničke simptome kao što su FUO, sepsa, slika diseminirane intravaskularne koagulacije, metabolička acidoza, hepatosplenomegalija, a sve bez značajne periferalne adenopatije. Zaključak: Postoji skupina slučajeva ALCL-a s jedinstvenim i specifičnim kliničkim, razudbenim i histopatološkim nalazima. Prepoznavanje te kliničke inačice može olakšati rano otkrivanje i pravodobnu dijagnozu i liječenje